Derfor trenger du en vinkelsliper

Bilde av vinkelsliper på treverk

Se nederst i artikkelen for en oversikt over de bestselgende vinkelsliperne akkurat nå!

Som et av de mest allsidige verktøyene på markedet er vinkelsliperen overraskende ofte oversett hos mannen i gata. Vinkelsliperen kommer i mange priser og størrelser, men koker som oftest ned til de samme tre bruksområdene: Kapping, sliping og pussing.

Vinkelslipere fungerer ved å spinne en skive eller hjul med høy hastighet (ofte mellom 7000 og 9000 o/min), og man kategoriserer de som regel med skive-/bladdiameter, som kan variere mellom alt fra 100 til 300 mm. 125 mm er en relativt vanlig størrelse, og fungerer helt suverent til de fleste scenarioer.

En typisk misoppfatning er at vinkelslipere kun brukes til sliping og kapping av metall, men det stemmer altså ikke. Det som gjør vinkelsliperen så allsidig er evnen til å håndtere det massive utvalget av skiver og tilbehør som produseres – til både treverk, stein, og ja, metall.

Viktig om vinkelslipere

Vinkelslipere roterer med en svært høy hastighet, og bør brukes med forsiktighet.

  • Bruk alltid vernebriller og hansker når du jobber med en vinkelsliper.
  • Fjern batteriet / koble ut vinkelsliperen før du skal bytte ut skive.
  • Bruk alltid sprengbeskyttelsen hvis det lar seg gjøre.
  • Jobber du med metall, hold brennbart materiale unna gnistene.

For å gi et bilde av hvor allsidig dette verktøyet er, her er noen få tips til hva man kan bruke en vinkelsliper til:

Treverk

Forming

Med en raspeskive (tenk skålformet rivjern) kan du enkelt gjøre grove utskjæringer eller fjerne store ujevnheter i treverk.

Høvling

Du har sikkert sett elektriske høvler, tykkelseshøvler, og kanskje brukt noen snekkerhøvler i sløydtimen på skolen – men visste du at du kan høvle med vinkelsliperen? En høvelskive gir deg rask avvirkning, og etterlater en jevn og glatt overflate uten noe større behov for pussing.

Boring

En vinkelsliper roterer i snitt fire ganger så fort som en vanlig borskrutrekker. Har du et stort antall hull som skal borres kan du montere en chuck-adapter på vinkelsliperen og effektivisere økten betraktelig.

Sliping

For sliping av den grove typen (sa noen terrassebeis?) fungerer vinkelsliperen utmerket. Nesten som en eksentersliper med turbo – uten eksentrikken selvfølgelig.

 

Stein

Kapping

Sett på en diamantkappskive på vinkelsliperen, og du får jevne og skarpe kanter på flisene dine. Har du en gammel marmorplate du vil kappe til å passe den nye bordtoppen? Jepp – vinkelsliper.

 

Metall

Kapping

Skal du kappe metall er det vinkelsliper som gjelder. Måtte det være armeringsjern, rustne bolter, jernstenger eller vinkeljern. Vinkelsliperen tar alt.

Rensing

Har du en spade eller annet hageredskap full av gammel tørket jord, betong, eller annet vanskelig grums? Sett en stålbørsteskive på vinkelsliperen og sett igang.

Pussing

Det finnes ikke noe mer trist enn en ripete og matt metalloverflate som man tidligere kunne se sitt eget speilbilde i. Med en polerskive kan du fort og enkelt gjenopprette glansen i overflater av metall.

Sliping

Med en slipeskive kan du få gamle skjemme sagblader skarpe igjen. Pass på at sliperen står i samme vinkel som sagtannen, og at skiven roterer mot tippen av tannen.

 

Bestselgende vinkelslipere akkurat nå

Våre prisroboter kjører døgnet rundt for at du skal kunne ta det beste valget når du skal kjøpe nye verktøy. Sammen med produktene under finner du butikken med den beste prisen akkurat nå.

Bilde av DeWalt DCG405NT

DeWalt DCG405NT Vinkelsliper

18V • 9000 o/min • 1,75 kg

Bilde av Bosch GWS 18-125 V-LI

Bosch GWS 18-125 V-LI Vinkelsliper

18V • 10000 o/min • 2,3 kg

Bilde av Milwaukee M18 CAG125X

Milwaukee M18 CAG125X Vinkelsliper

18V • 8500 o/min • 2,2 kg

Beklager, vi klarte ikke å finne noe tilbud for dette produktet akkurat nå.
Bilde av Makita DGA508Z

Makita DGA506Z Vinkelsliper

18V • 8500 o/min • 2,4 kg